به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران؛ به همت مریم خندانی مسئول کتابخانه و مرضیه تهم کتابدار، جلسه نقد و بررسی کتاب «پزشک پرواز» با حضور فاطمه دهقان نیری نویسنده اثر، احسان عباسلو منتقد و جمعی از اعضای فعال در کتابخانه عمومی شهدای مدافع حرم شاهد شهر شهرستان شهریار برگزار شد.
احسان عباسلو منتقد اثر در ابتدای سخنانش به معرفی کتاب پرداخت و گفت:پزشک پرواز، خاطرات پزشکی است که در روزهای جنگ و بعد از آن، تنها یک چیز باعث خوشحالی اش میشود. نجات یک بیمار از درد و رنج. شنیدن خاطرات یک پزشک از زبان خودش میتواند برای هر شنوندهای جالب و جذاب باشد. حالا فرض کنید قرار است خاطرات پزشکی را بخوانید که روزهای زیادی از دوران طبابتش با دوران دفاع مقدس همزمان شده است.
وی افزود:کتاب «پزشک پرواز» روایت خاطرات دکتر محمد تقی خرسندی است. پزشک جوانی که در نخسیتن روزهای آغاز جنگ، با تحویل مطب و جمع کردن وسایل خود عازم تهران بوده تا مقدمات حضورش را در خارج از کشور برای گرفتن تخصص فراهم کند. اما آژیر جنگ و حمله عراق به ایران، تمام برنامههای پزشک خلبانان پایگاه وحدتی دزفول را بهم میریزد و فصلی نو در زندگی دکتر آغاز میشود.
عباسلو تصریح کرد: خاطرات دکتر خرسندی که اصلیتی آشتیانی دارد از دوران کودکی و تحصیل شروع میشود. اولین خاطراتی که همراه با مادر به درمانگاه کوچک آشتیان رفته است یا روزهای تحصیل که در مدرسه از آرزوهای شغلی اش برای معلم خود میگوید. همزمانی تحصیل و طبابت در دوران انقلاب و روزهای پر اضطراب مبارزه تا حضور در پایگاه وحدتی دزفول به عنوان پزشک مخصوص خلبانان، روایتهایی خواندنی از زندگی دکتر خرسندی را در پزشک پرواز به تصویر میکشد.
عباسلو ادامه داد:اما حجم اصلی کتاب روایتگر روزهایی است که دکتر خرسندی از همان ابتدای جنگ تحمیلی درگیر مداوای مجروحان در بیمارستان میشود. فعالیت داوطلبانهای که حتی برنامههای او را برای گذراندن دوران تخصص پزشکی به تعویق میاندازد.
وی کتاب پزشک پرواز را یکی از بهترین کارهای فاطمه دهقان نیری در مقام نویسنده دانست و گفت:نویسنده با علم به اینکه منابع کمی از خاطرات پزشکان و حتی کتابهای مشابه در دسترس است، سراغ بخشی از ناگفتههای جنگ از زبان یک پزشک رفته است که برای نسل امروز شنیدنی و خواندنی است.
عباسلو گفت:جنس خاطرات دکتر خرسندی شاید کم و بیش شبیه خاطرات همه آدمهایی باشد که بخشی از زندگی شان در جنگ گذشته است. اما نکته مهم در این کتاب، شخصیت یک دکتر جوان و تحصیل کرده است که میتواند برای جوانان امروز الگویی خاص و موفق محسوب شود.
وی بیان ساده و خودمانی روایت های کتاب را عاملی جهت تاثیرگذاری بیشتر قصه ها در مخاطب عنوان کرد و گفت: در این کتاب روایتهای تلخ و شیرین دکتر خرسندی؛ ساده و خودمانی از زبان خودش برای مخاطب بیان شده است؛ گویی خواننده در مطب، روبروی دکتر نشسته و به جای گفتن شرح حالش، قصه جذاب و شنیدنی راوی را میشنود.کتاب پزشک پرواز از این جهت کتاب تاثیرگذاری است؛برای کسانی که دچار بحران هویت هستند و موفقیت را تنها در ثروت و تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور جستجو میکنند پس از خواندن خاطرات دکتر می توانند هدفی نو در زندگی خود شکل دهند.
فاطمه دهقان نیری نویسنده کتاب پزشک پرواز در ابتدای سخنانش با ابراز خوشحالی از حضور در جمع علاقمندان به کتاب گفت:نویسندگی این کتاب یکی از بهترین کارهایی بود که در طول زندگی ام انجام دادم. این کتاب با تواضع دکتر خرسندی و ساده گویی ایشان، در برابر من کم تجربه بی اطلاع نوشته شد. دو سال نگارش آن طول کشید و 20 ساعت برای نگارش کتاب مصاحبه گرفتم.
وی افزود:یکی از دلایلی که به خاطرات پزشکان در جنگ پرداخته نشده، وقت اندک پزشکان است. منابع در این باره کم است و هر نویسنده دیگری بخواهد بنویسد، باید سراغ پزشکان حاضر در صحنه برود. ما نویسندگان باید در خدمت پزشکان باشیم تا ناگفته های آنها از جنگ برای این نسل گفته شود. دکتر آشتیانی علیرغم وقت کم دارای حافظه خوبی بودند و در جلسات مصاحبه نیز راوی را تحت فشار برای بیان خاطرات نگذاشت.
درادامه عباسلو منتقد اثر از برگزاری اینگونه جلسات نقدی که با استقبال اعضا و در سطح شهر کوچکی مثل شاهدشهر برگزار می گردد تشکر و از مسئول کتابخانه قدردانی کردند.
وی افزود: از دل نقد خوب کتاب خوب بیرون می آید و بهترین منبع نوشتن کتاب، خاطرات خوب است که کتاب "پزشک پرواز" یک نمونه از این خاطرات خوب و تاثیرگذار است. پزشک پرواز یک بیوگرافی و زندگینامه است که با عنصر داستان آمیخته شده و متن را از حالت کسل کنندگی برای خواننده در آورده و جذاب کرده است.
عباسلو درادامه سخنانش به بیان نقاط قوت کتاب پرداخت و گفت:در کتاب پزشک پرواز در ابتدا 10 جلسه مصاحبه شده که در نتیجه نویسنده اشراف کامل به داستان پیدا کرده است. مثلا آقای خرسندی را از صفر نشان داده و بعد موفقیت ها را نشان داده. بنابراین در نوشتن خاطرات اینچنینی ایده مهم است و "پزشک پرواز دارای ایده محکم و خوبی است. در این کتاب از پراکنده گویی اجتناب شده و این یکی از نقاط قوت کتاب است. از دیگر نقاط قوت کتاب به داشتن تکنیک داستان نویسی، بیان خاطرات کودکی و کوتاه بودن خاطرات م یتوان اشاره کرد.
گفتنی است در پایان با پذیرایی و گرفتن عکس یادگاری با نویسنده، جلسه نقد و بررسی کتاب «پزشک پرواز» به پایان رسید.
.